Een woning kopen

 

Het kopen van een woning is leuk en spannend! Maar ook ingewikkeld. Er komt veel bij kijken en het gaat om veel geld. U krijgt te maken met zaken als de bouwkundige staat van de woning, financiering en overdracht. En natuurlijk wilt u dat de woning voldoet aan al uw wensen! Wij helpen u deskundig door het aankoopproces. Hieronder geven wij een beeld van wat u kunt verwachten bij het kopen van een woning.

  

Stap 1.    Uw woonwensen in kaart brengen
 

Misschien heeft u al een specifiek huis op het oog, maar misschien ook niet. Denk goed na over uw ideale woning: waar moet die staan? Is het een eengezinswoning, appartement of bungalow? Hoeveel slaapkamers? Is de buurt belangrijk? Hoever mogen de uitvalswegen zijn en wilt u misschien scholen in de buurt van uw nieuwe woning? Gezamenlijk inventariseren we uw wensen.

Stap 2. Uw budget vaststellen

Voordat we een geschikte woning gaan zoeken, is het handig om te weten welk bedrag u ongeveer kunt lenen. Bepaal hoeveel u per maand wilt uitgeven aan de hypotheek en bereken dan welk hypotheekbedrag hierbij hoort. Wij helpen u daar graag mee. U kunt ook zelf al een grove calculatie maken via internet. Een handig tool daarvoor biedt de website berekenhet.nl.

Stap 3. Op huizenjacht

Nu duidelijk is wat u zoekt en in welke prijsklasse, kunnen we op huizenjacht. Houses & Rooms maakt voor u een overzicht van de beschikbare woningen. Het is verstandig om een rondje langs deze huizen te maken, ook als u niet direct enthousiast wordt van de foto; vaak is de live-situatie toch anders dan op het plaatje of beeldscherm. U kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan via internet. Er zijn diverse sites met een enorm aanbod aan woningen, zoals Funda.nl en Jaap.nl die een totaalaanbod bieden.

Onze makelaars zijn op de hoogte van de ontwikkelingen van de woningmarkt en kennen veel woningen. Vraag hen gerust om advies.

Stap 4. De woning bezichtigen

Heeft u een leuk huis gevonden? Dan regelen wij een afspraak om het huis te bezichtigen. Natuurlijk gaat uw makelaar met u mee. Hij kijkt met een professionele en objectieve blik naar de woning, weet waarop hij moet letten en kan u goed adviseren. Ook over de bouwkundige staat van de woning. Wilt u op een later tijdstip nog een keer kijken? Geen probleem, dan maken we gewoon een tweede afspraak!

Stap 5. Bouwtechnisch onderzoek

Bij oudere woningen is het soms verstandig om een bouwtechnisch onderzoek te laten doen. Dat kan na het uitbrengen van een bod, maar ook er voor. Als wij gezamenlijk inschatten dat er veel aan de woning moet gebeuren, is het slim om vooraf dit onderzoek te laten doen. Een bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijk inspecteur van een bouwkundig adviesbureau of een goed bekendstaande plaatselijke aannemer of via Vereniging Eigenhuis. Houses & Rooms kan dat voor u regelen. Het onderzoek kan ook later worden uitgevoerd.

Stap 6. Een bod uitbrengen

Uw makelaar is een goede onderhandelaar. Hij zal u adviseren bij het uitbrengen van het eerste bod. Meestal ligt dat onder de vraagprijs; de verkoper zal immers hoger inzetten om wat onderhandelingsruimte te hebben. Samen met u bepalen wij onder welke condities het bod wordt uitgebracht.

Stap 7. De reactie

Het bod ligt bij de verkoper en nu is het afwachten! Meestal volgt er snel een reactie: het bod is geaccepteerd, afgewezen of de verkoper komt met een tegenbod. Samen met u bepalen wij dan de beste strategie.

Stap 8. Contract ondertekening

Uw bod is geaccepteerd en het koopcontract wordt ondertekend. Gefeliciteerd! Wij zorgen ervoor dat alle afspraken en (ontbindende) voorwaarden in het koopcontract zijn opgenomen. Voordat u tekent, krijgt u van ons de concept koopakte die u eerst rustig kunt doornemen. Met eventuele vragen kunt u dan natuurlijk bij ons terecht. In de koopovereenkomst staat ook de datum van de overdracht.

Stap 9. Naar de notaris

De notaris stelt alle aktes op. Koopt u het huis 'kosten koper', dan bepaalt u welke notaris u wilt inschakelen. Natuurlijk kunt u ook hier op onze ondersteuning en begeleiding rekenen.

Stap 10. Taxatie

Als u een hypotheek wilt afsluiten, is het in vrijwel alle gevallen noodzakelijk om een taxatierapport te kunnen overleggen. Dit rapport mag alleen worden opgesteld door een erkend taxateur, die is gevestigd binnen 20 kilometer van het te taxeren object. Onze makelaars zijn erkende taxateurs, maar als uw aankopend makelaar mogen wij voor u in dit geval geen taxatierapport opstellen. Wij hebben echter goede contacten en afspraken met andere makelaars die de taxatie kunnen uitvoeren. Wij informeren u daar graag over.

Bent u geïnteresseerd in het inschakelen van een aankoop makelaar van Houses & Rooms? Klik hier om contact met ons op te nemen.